4.9/5 - (65 امتیاز)

استان یزد، یکی از استان های کویری و چهارمین استان ایران از لحاظ وسعت است. استان یزد به مرکزیت شهر تاریخی یزد، جمعا دارای ۱۰ شهر بوده و نام آن همواره با شیرینی‌های مشهورش توأم و همراه بوده است. یزد (عروس کویر) که به «ایساتیس» و در گذشته‌های بسیار دور به «زندان اسکندر» هم معروف بوده است. با مردم سخت کوش، با ایمان و خوش ذوق و فرهنگ دوست، دارای جاذبه های متعددی است که در این جا به معرفی مکان های دیدنی یزد به شرح ذیل می‌پردازیم:

مکان های دیدنی یزد

  • تكيه امیر چخماق 
  • برج سکوت
  • پیر چک چک
  •  کبوتر خانه میبد
  •  چاپارخانه میبد
  •  آتشکده زرتشتیان یزد
  •  آب انبار شش بادگیری
  •  باغ دولت آباد
  •  یخچال میبد 

میدان و تكيه امیر چخماق 

یکی از مکان های دیدنی یزد میدان و تکیه امیر چخماق اثری از قرن نهم هجری و یادگاری از دوران حکومت امیر چخماق شامی است. او که به دستور شاهرخ تیموری به حکومت یزد رسید برای همسر خود فاطمه خاتون آثاری در یزد بنا کرد که مهمترین این آثار، مسجد جامع نو بود که به نام مسجد امیر چخماق مشهور است.

برج سکوت 

تا نزدیک شصت سال پیش زرتشتیان ایران در شهرهای کرمان، یزد، تهران و دیگر شهرهای زرتشتی‌ نشین برای از بین بردن تن در گذشتگان خود از دخمه یا برج خاموش بهره می‌بردند زیرا معتقد بودند مرده را نمی‌بایست به خاک بسپارند یا بسوزانند و یا در آب غرق کنند زیرا بیم داشتند که بدین وسیله سه آخشیج مقدس: زمین، آتش و آب را آلوده سازند.

مکان های دیدنی یزد

برج سکوت در یزد

دخمه دیوار دایره‌ای ضخیمی به شکل برج است که بر بالای صخره ها و کوههای نه چندان بلند از خشت و گل ساخته شده است و پلکانی، زمین هموار را به درب دخمه متصل می کرده است. سطح دایره داخل دخمه به چهار بخش تقسیم بندی شده است.

بخش ویژه مردها، زنها، کودکان و در پایان بخش چهارم که در مرکز دایره قرار داشته به «چاه استودان» نامدار است. استودان ، چاهی است که در مرکز دخمه کنده شده که پس از پاک شدن استخوانهای تن، در گذشته از گوشت، پوست و غیره (به وسیله مرغان لاشخور)، استخوان ها را در آن چاه می‌ریخته اند دخمه دارای چندین اتاق و احتمالا ۲ طبقه بوده است و یکی از این اتاق ها ویژه آتش سوزها بوده است. فاصله دخمه از اتاق آتش سوزها حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ متر بود.

پیر چک چک 

یکی از زیارتگاه‌های معروف زرتشتیان است که در محلی در کوه‌های میان اردکان و انجیره (در راه طبس) واقع شده است که از یزد ۴۸ کیلومتر فاصله دارد و وجه تسمیه آن به این دلیل است که چون آب به صورت چک چک از کوه‌های سنگی سخت و بریده فرو می ریزد به «چک چک» یا «چک چکو» معروف است. زرتشتیان در این مکان تعدادی بنای مناسب و راحت برای ایامی که به زیارت می روند ساخته اند. آنان همه ساله از سوم تا دهم تیرماه برای زیارت و نذورات در این مکان جمع میشوند.

کبوتر خانه میبد از مکان های دیدنی یزد

قدمت برج کبوترخانه میبد به دوران قاجار برمی گردد و در جنوب شرقی باروی قدیم شهر میبد واقع شده است. این برج به صورت استوانه‌ای ساخته شده و دارای تزیینات قطار بندی آجری و گچی است که مانع ورود مارها به داخل برج می شود، ولی در برج های مکعبی و چند قلو ترفندهای دیگری و ایجاد قوس به داخل انجام شده است.

این برج دارای ۴۰۰۰ لانه پرنده است. زمانی که کبوتران احساس خطر می کنند به طور ناگهانی به پرواز در می آیند که این امر موجب ایجاد ارتعاشی در داخل می شود و برای رفع این مشکل علاوه بر ساختن یک طبقه در میانه برج، طاق‌هایی بین استوانه‌ای خارجی و داخلی ایجاد کرده اند تا طول برج کاهش یافته و ضمن استحکام سازه از ارتعاشات نیز جلوگیری کند.

مکان های دیدنی یزد

برج کبوترخانه

نوار گچی اطراف دیوار، تله مارگیر، گنبد کنگره ای و طاق بندی با گچبری های خاص از دیگر ویژگی‌های برج کبوتر خانه میبد است. ساخت کبوترخانه، یکی از تجربیات ارزنده کشاورزی سنتی یزد است که در استان یزد دو کبوترخانه میبد و کسنویه باقی مانده است.

پیش از رواج کودهای شیمیایی، کشاورزان مناطق کویری یزد از فضله پرندگان برای افزایش بهره وری خاک استفاده می‌کردند و برای این منظور بناهایی که کبوتر خانه نامیده می شد، در اطراف آبادیها می‌ساختند بدنه جرزهای برج کبوترخانه از حفره هایی به ابعاد ۲۰x۲۰ سانتیمتر ساخته شده که هر یک آشیانه کبوتران است. چهار برجک و یک برج میانی بر روی سقف در جهت ورود و خروج کبوتران قرار داشته و رنگ تند مقرنس ها عامل جذب پرندگان بوده است.

چاپارخانه میبد 

چاپارخانه میبد که قدمت آن به دوره قاجار بر می گردد یکی از مراکز عمده پستی و چاپاری قدیم بوده است که در مسیر راه باستانی ری کرمان و در کنار کاروانسرای میبد احداث شده است.

ساختمان این بنا به دلیل این که مکانی جهت حفظ و نگهداری امانات دولتی و پیام ها و نامههای پراهمیت بوده است به صورت دژ و قلعه ای ساخته شده که دفاع و حفاظت از آن میسر باشد و این اهمیت از برجها، دیوارهای بلند، روزنههای دیده بانی، تیرکش ها و موقعیت خوب دفاعی آن پیداست. این چاپارخانه شامل یک محوطه روباز و دو محوطه سرپوشیده و اتاقهایی مخصوص رییس چاپارخانه و اقامت پیکها و نگهبانان و نگهداری اسب‌ها است. این بنای خشتی جهت بهره برداری و تبدیل به موزه پست به صورت امانی به اداره کل پست استان یزد واگذار شده است.

 آب انبار شش بادگیری 

موقعیت طبیعی و اقلیمی و گستردگی کویرهای یزد، زمینه ساز توسعه انواع آب انبارها در سطح استان بوده است. امروزه تعداد این آب انبارها نزدیک به ۱۰۰ واحد است و در نقاط و مناطق مختلف استان پراکنده است که مهمترین آن، آب انبار شش بادگیری یزد است که شامل چهار عنصر اصلی خزینه – گنبد – پاشير و بادگیر بوده است. خزینه به خاطر تسلط آب قنات و پایین ماندن دمای آب به شکل استوانه در دل زمین ایجاد می شده است.

گنبد به شکل نیم کره روی خزینه ساخته می شده است تا آب را از آلودگی محیطی حفظ کند و خنک نگاه دارد. پاشير راهرویی پلکانی و برای برداشتن آب از خزینه و بادگیر نیز وسیله ای برای هدایت جریان هوا به درون آب انبار برای جلوگیری از فاسد شدن آب بوده است.

برای سفر به یزد و بازدید از دیدنی‌های این شهر می‌توانید بلیط هواپیما تهران یزد را از اینجا تهیه فرمایید.

باغ دولت آباد 

یکی از باغهای معروف ایرانی و از مکان های دیدنی یزد باغ دولت آباد است که در زمان محمد تقی خان (دورۀ زندیه) طراحی و ساخته شده است و محل اقامت خان حاکم وقت و دستگاه حکومتی وی بوده است عناصر متشکله مجموعه چنین است:

  •   عمارت سر در جنوبی
  •   شترخان و اصطبلها
  •   عمارت حرمسرا
  •   عمارت هشتی و بادگیر
  •   آشپزخانه 
  •  اتاق های خدمه
  • عمارت بهشت آیین
  •  عمارت تالار آینه
  •  عمارت تهران
  •  عمارت سر در اصلی و آب انبار دو دهانه 

جالب ترین بنای مجموعه را عمارت هشتی و بادگیر ۳۳متری تشکیل می دهد که تلفیق جریان هوا و آب به زیباترین شکل صورت گرفته است. باغ از ردیف کاری درختان مختلف برخوردار است که عمده ترین آنها را سرو و کاج و گل سرخ تشکیل میدهد و گونههای مختلف درختان میوه نیز به ویژه انگور و انار، دیگر فضاهای باغ را در برمیگیرد

یخچال میبد از مکان های دیدنی یزد

یخچال میبد با قدمتی که به پیش از دوره قاجار میرسد، یکی از معدود یخچال های به جای مانده در استان یزد است. ساختمان یخچال میبد به مانند دیگر یخچال های مناطق کویری از خشت و گل ساخته شده و ساختار معماری آن بر اساس محاسبات بسیار سنجيده اقلیم شناسی برای کارکردهای ویژه بوده است.

مکان های دیدنی یزد

یخچال میبد در یزد

بخش های عمده و اصلی این بنای باشکوه و سودمند عبارت است از:

  • دیوارهای سایه انداز  
  • حوض یخبند
  • مخزن یخچال
  • گنبد

دیوارهای شرقی و غربی و جنوبی در زمستان سایه سار سردی در محوطه شمالی یخچال فراهم می ساخته که در شبهای چله با انداختن آب قنات به حوض پهناور و کم عمق آن محوطه و تکرار این کار در شب‌های متوالی، قطعات بزرگ یخ ساخته می شده و پس از شکسته شدن، به مخزن یخ در زیر گنبد یخچال انتقال داده می شده است؛ گنبد خشتی بزرگ همانند «فلاسک» یخهای انباشته شده را نگه می داشته که برای استفاده کاروانیان و مردم از آن استفاده میکرده اند

آتشکده زرتشتیان یزد 

یکی از مکان های دیدنی یزد بنای آتشکده زرتشتیان – مشهور به آتش ورهرام یزد، در آبان ماه سال ۱۳۱۳ هجری شمسی با سرمایه اهدایی انجمن پارسیان هند در زمینی اهدایی با نظارت «ارباب جمشید امانت» ساخته شد.

ساختمان اصلی آتشکده دو متر بالاتر از سطح زمین و در وسط حیاط بزرگ مملو از درختان سرو و کاج، ساخته شده است. در محور ورودی بنا در ضلع جنوبی، حوض گرد بزرگی قرار دارد که نگاره فروهر و سرستون‌های سنگی عمارت در آن منعکس می شود. اتاق نگهداری آتش مقدس، در وسط ساختمان (دور از تابش خورشید) قرار دارد و اطراف آن اتاق‌هایی برای نماز و نیایش طراحی شده است.

معماری این آتشکده تا حدودی از معماری آتشکده‌های پارسیان هند تأثیر گرفته است.بنا به روایتی، آتش موجود در این آتشکده که زرتشتیان آن را «آتش ورهرام» مینامند، حدود ۱۵۱۵ سال پیش از آتشکده «ناهید پارس» (پس از نقل مکان به چندین جای دیگر در استان یزد) به این مکان آورده شد و تاکنون این آتش خاموش نشده است. 

پرسش‌های متداول

در اینجا به تعدادی از رایج‌ترین سوالات مسافران عزیزی که قصد سفر به یزد را دارند پاسخ می‌دهیم.

۱) فاصله تهران تا یزد چقدر است؟

کوتاه‌ترین فاصله تهران تا یزد ۶۲۱ کیلومتر است که پیمودن این مسیر با وسیله شخصی حدود ۶ تا ۷ ساعت به طول می‌انجامد.

۲) بهترین زمان برای سفر به یزد چه زمانی است؟

یزد جز گرم‌ترین شهر‌های ایران شناخته می‌شود و به همین دلیل تابستان‌های بسیار گرمی دارد. بهترین زمان سفر به این شهر اوایل اسفند تا اوایل اردیبهشت است.

۳) در یزد کجا اقامت کنیم؟

هتل‌های متعددی در شهر یزد وجود دارد که از بهترین آن‌ها می‌توان به هتل داد یزد، هتل پارسیان صفائیه یزد و هتل باغ مشیرالممالک اشاره کرد.

اشتراک‌گذاری

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *