گت بیلیت خرید آسان و مطمئن بلیط

جاذبه های دیدنی آذربایجان غربی

مکان های دیدنی آذربایجان غربی
5/5 - (18 امتیاز)

جاذبه های دیدنی آذربایجان غربی، کشف آثار با ارزش و منحصر به فرد مفرغی از تپه‌های حسنلو و وجود تخت سلیمان، دریاچه چیچست و کلیساهای متعدد که شاخصترین آن «قره کلیسا» است، حکایتگر بیشینه تاریخی جاذبههای پرشمار مذهبی، فرهنگی، تاریخی و طبیعی در استانی است که با نقل، بیدمشک، سیبهای سرخ و انگورهای متنوع، شناخته شده است. در این مقاله قصد داریم شما را با مکان‌ های دیدنی آذربایجان غربی آشنا کنیم.

جاذبه های دیدنی آذربایجان غربی

ما در این مقاله تمام تلاش خود را انجام دادیم تا به خوبی استان آذربایجان غربی را به شما معرفی کنیم و از دیدنی های این استان برای شما بنویسیم. در این مقاله به ۱۱ جای دیدنی این استان پرداختیم که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم.

کلیسای سنت تادئوس (قره کلیسا یا طاطاوس)

این کلیسا در روستای قره کلیسا از توابع سیه چشمه شهرستان ماکو ساخته شده و مزار «تادی مقدس» است که در سال ۴۳ میلادی (دوره ساسانیان) و به منظور تبلیغ دین مسیح به همراه (بارتلمیوس) از شمال بینالنهرین به آذربایجان وارد می شود و چون بدون توجه به دستور «سنادوک» پادشاه زرتشتی ارمنستان به تبلیغ میپردازد، در سال ۶۶ میلادی به دستور او به همراه ۳۵۰۰ نفر از جمله دختر پادشاه به نام ساندوخت قتل عام می شوند و اجساد آنان در محل فعلی قره کلیسا و حوالی آن مدفون می شود.

این کلیسا از دو قسمت متمایز ساخته شده است: یکی کلیسای سیاه یا قسمت قدیمی و دیگری کلیسای سفید که جدیدتر و بزرگتر از کلیسای سیاه است، این کلیسا که در کنار تپه ای بنا شده است دارای دو گنبد هرمی و دوازده ترک بوده و تماما از سنگ است. ارتفاع گنبد سیاه ۱۸۶۰ و گنبد سفید ۲۴ متر است. تعداد درهای اطراف کلیسا ۴۴ باب است. این کلیسا دارای تزیینات جالبی مانند نقش و نگار روی بدنه کلیسای قدیمی است که احتمالا ریشه در اساطیر دارد.

قره کلیسا در آذربایجان غربی

دریاچه ارومیه

بزرگترین دریاچه کشور که در کتب پهلوی «چیچست» و در شاهنامه « خنجست» یاد شده است و به علت شوری آب آن که میزان نمک محلول در آب آن دو برابر اقیانوسها است هیچ ماهی و نرم تنی جز «ارتمیا» در آن زندگی نمی کند. از زمانهای قدیم از آب دریاچه و به خصوص لجن آن برای درمان بیماران استفاده میشد. این دریاچه دارای جزایر و شبه جزیرههای متعددی است که از اهمیت توریستی برخوردار است. این دریاچه دارای ۱۰۲ جزیره کوچک و بزرگ با صخرههای سنگی بدون سکنه (غیر از جزیره اسلامی) است. که محل تخم گذاری انواع پرندگان مهاجر و آبزی است. جزایر غیر مسکونی که جزو پارک ملی دریاچه به شمار می رود. کبودان (قویون داغیاشک، اسپیرو و آرزو است.


بیشتر بخوانید: معرفی فرودگاه ارومیه


تخت سلیمان از مکان های دیدنی آذربایجان غربی

تخت سلیمان یا شهر گنجک در ۴۵ کیلومتری شمال شرقی شهرستان تکاب در یک دره سرسبز در بلندی سه هزار متری، سرشار از جاذبههای کم نظیر طبیعی و تاریخی واقع شده است. این ناحیه همان شهر مشهوری است که بنا به نوشتههای کهن، زادگاه زرتشت (ع) بوده و در نوشتههای پهلوی به نام «گنجک» خوانده می شود .گذشته نگاران رومی و یونانی «گزگا» نوشته اند و حمدالله مستوفی آن را به زبان مغولان « ستوريق» گفته است که امروزه تمام این آثار را تخت سلیمان می نامند.

جاذبه های طبیعی این دره سرسبز در نوع خود در دنیا بی‌نظیر است. در سه کیلومتری غرب تخت سلیمان، کوه مخروطی میان تهی وجود دارد که هزاران سال پیش، بر اثر وقوع آتش‌فشان به وجود آمده، اهالی محلی این کوه زیبا را «زندان سلیمان» یا «زندان دیو» می شناسند و معتقدند که حضرت سلیمان (ع) دیوهایی را که از فرمانش سرپیچی می‌کردند در این کوه زندانی می‌کرده است.

در فاصله ۲۰ کیلومتری تخت سلیمان نیز یک دریاچه سحر‌آمیز دیگر قرار گرفته که از دیگر مکان های دیدنی آذربایجان غربی است ، قطر دریاچه ۸۰ متر و قطر جزیره شناور بر روی آن ۶۰ متر است که وزش باد، هر روز دو بار این جزیره را از این سو به آن سو جابه‌جا می‌کند. نام این جزیره شناور «چملی» است. قلعه تاریخی تخت سلیمان بازمانده از دوره ساسانیان با بخش‌های مختلفی همچون آتشکده آذرگشنسب به عنوان یکی از مهمترین آتشکده های دوره ساسانی، آتشکده شاهی و جنگ آوران، ایوان خسرو، معبد آناهیتا، آتشگاه‌های کوچک و دروازه‌ها و دیوارهای مستحکمش از بناهای مهم تاریخی جهان به شمار می‌رود.

تخت سلیمان در آذربایجان غربی

مجموعه باستانی تخت سلیمان قبل از اسلام به عنوان بزرگترین مرکز آموزشی، مذهبی، اجتماعی و عبادتگاه ایرانیان به شمار می رفت اما در سال ۶۲۴ میلادی و در حمله هراکلیوس، امپراتور رومیان به ایران تخریب شد. به کارگیری سنگ‌های تراشدار و آجرهای بزرگ در ساخت این بنای تاریخی و واقع شدن دریاچه عجیب و همیشه جوشانی به عمق ۱۱۲ متر در وسط این مجموعه، جلوه‌ی زیبا و خاصی به این مکان تاریخی بخشیده است درجه حرارت آب این دریاچه در تابستان و زمستان یکسان و در حدود ۲۱ درجه سانتیگراد است و همین موضوع ثابت می کند که آب آن از سفره‌های زیر زمینی در عمق بسیار زیاد تأمین می شود.

این اثر تاریخی که از مکان های دیدنی آذربایجان غربی به شمار می‌آید در زمان ایلخانان و در دوره حکمرانی آباقاخان در قرن هفتم هجری به عنوان تفرجگاه تابستانی مورد استفاده قرار گرفت، این حکمران مغول با احداث بناهای مختلفی همچون سالن شورا، ایوان شرقی و ساختمان های ۸ و ۱۲ ضلعی یکبار دیگر جان تازهای به مجموعه تاریخی تخت سلیمان تکاب بخشید.

بخش طبیعی مجموعه تخت سلیمان متشکل از یک کوه آهکی است که در قله آن چشمه بسیار بزرگی (با دریاچه ای به قطر حدود ۱۰۰ متر) وجود دارد کوه در طول هزاران سال در اثر رسوبات آهکی موجود در آب چشمه فوق شکل گرفته است، هم‌اینک در اطراف کوه تخت سلیمان چندین تپه کوچک از این نوع، در اطراف چشمه های آهکی در حال شکل گیری است کوه بلند زندان سلیمان نیز یکی از همین کوه های رسوبی است که در پنج کیلومتری تخت سلیمان هزاران سال پیش شکل گرفته است.

دریاچه تخت سلیمان 

از مکان های دیدنی آذربایجان غربی چشمه تخت سلیمان است که هزاران سال پیش شروع به جوشیدن کرده و به تدریج بر اثر لعاب حاصل از ترکیبات موجود در آب، لبه بیرونی چشمه رسوب بسته و بالا آمده است. این روند هزاران سال ادامه یافته و باعث شده که آب چشمه گلدانی در پیرامون خود بسازد به نحوی که هم اینک ارتفاع تپه حاصل از روند فوق و هم چنین عمق دریاچه ناشی از جوشش آب چشمه به حدود ۶۲ متر می رسد. با توجه به این که ارتفاع رسوب دور دریاچه از دوره ساسانی تاکنون، یعنی در طول ۱۴۰۰ سال گذشته حدود ۱۲ متر افزایش یافته، می توان گفت: به ارتفاع گلدان دریاچه تقریبا در هر سال کمی کمتر از ۹ میلیمتر افزوده شده است. 

کوه بلقیس 

کوه بلقیس در هشت کیلومتری شمال شرقی تخت سلیمان با دو قله بلند با ارتفاع ۳۲۰۰متر و ۳۶۵۵ متر، در ادامه سلسله کوههای شرق دریاچه ارومیه واقع شده، روی قله جنوبی استحکامات و قلعه تخت بلقیس قرار دارد. ساختمان قلعه کاملا مدور و از سنگ بنا شده است. لذا می توان تصور کرد که از این بنا به عنوان برج دیده بانی استفاده می شده است. بین دو قله کوه، دریاچه بسیار زیبایی که از ذوب شدن برف کوه‌ها به وجود آمده در بیشتر ماههای سال قابل مشاهده است هر چند در سال‌های اخیر به جهت کمی بارش تابستان‌ها آب دریاچه خشک می‌شود.

مشخصات قلعه تخت بلقیس 

حصار استحکامات فضایی حدود ۵۰ در ۶۰ متر که به صورت پلکانی با ارتفاع زیادی ادامه یافته و در حدود ۹ ارک مشخص است. در درون حصار، ساختمان تقریبا مربع شکل میتوان دید که محور آن در جهت تخت سلیمان قرار گرفته است. در جلوی بنا یک تراس چند طبقه قرار دارد که مشتمل بر اتاقهای پناهگاه مانندی با سقف گنبدی است

دهانه کوه زندان سلیمان 

در ارتفاع ۶۵ متری این کوه، دیواری مانند کمربند پس از حفاری مشاهده شده که طول این دیوار در حدود ۸۰۰ متر است. در همین ارتفاع، آثار و بقایای ساختمانی زیادی که همگی از سنگ ساخته شده و به انضمام دروازه ورودی که در سمت جنوب کوه مشرف بر جاده با پلههای عریض سنگی واقع شده که بسیار جالب توجه است

ارتفاع هر یک از پله های فوق به طور متوسط ۴۰ سانتیمتر است، هنگام خاکبرداری از قسمت شرقی این کوه تعداد سه تنبوشه سفالی و نسبتا طویل به دست آمد که آب را به زمینهای اطراف هدایت میکرده، و این خود دلیل بر آن است که در این محل دریاچهای بوده است شبیه دریاچه تخت سلیمان که به مرور ایام خشک شده است. طول هر یک از آن تنبوشه های مزبور به ۳۵ تا ۴۰ سانتیمتر می رسد.

مشخصات زندان سلیمان

لبه سنگی گودال حفره در برخی قسمتها طبقه طبقه است، چنان که مقدار زیادی از دیواره گودال در اضلاع جنوب و جنوب غربی به ارتفاع حدود هشت متر بر اثر زلزله به داخل حفره فروریخته و در چند قسمت نیز بخشی از این دیواره در حالت جدا شدن و ریزش است. بقایای آثار معماری مربوط به معبد هزاره اول ق.م که در پیرامون طوقه احداث شده و مصالح آن از تخته سنگ و لاشه سنگ‌های درشت بدون استفاده از ملات انتخاب شده و در مجموع معماری خشتی دارد، به شدت صدمه دیده است. نکته قابل توجه دیگر در مورد کوه زندان وجود گاز و چشمه‌های گازدار در داخل گودال است که هنوز هم دیواره‌های فرونشسته یک چشمه گازدار در کف حفره زندان فعالیت دارد. البته چشمه درون دهانه را در حال حاضر از ارتفاع ۸۰ متری نمیتوانیم مشخص کنیم، زیرا عمق آوار و لایه‌های رسوبی فروریخته به داخل حفره زندان، اجازه رؤیت آن را نمیدهد. در حالت کلی زندان ساختار رسوبی بسیار مشابهی همانند وضعیت فعلی تخت سلیمان دارد.


اگر قصد سفر به ارومیه و گشت و گذار در میان جاذبه های دیدنی این شهر را دارید می‌توانید بلیط هواپیما تهران ارومیه را از گت بیلیت تهیه فرمایید.


آتشکده آذرگشنسب از جاذبه های گردشگری آذربایجان غربی

آتشکدههای ساسانی شکل شرعی معابد، مثل معابد یونانی یا رومی را ندارد، آنها در مفهوم ایران باستان «آیدنه» یعنی پرستشگاه است و می توان به شکلهای کاملا متفاوت از چهار طاقی های ساده تا آتشکدههایی با فضاهای زیاد بنا شده باشد. جایگاه مقدس روی تخت ، یعنی آذر گشنسب، نماد وحدت سرزمین ایران بوده و از آتشکدههای بزرگ است، این آتشکده دارای اتاقهای زیادی است. در مرکز بنای آتشکده معمولا یک اتاق مربع به شکل یک چار طاقی با محراب آتش ساخته شده است

چهار طاقی آتشکده آذرگشنسب  

دومین اتاق (یزشن گاه) است که در آن آتش را وقتی برای نیایش در معرض دید نیست شعله ور حفظ می کردند. حیاط‌ها، باغها، انبارها، سکونتگاههای موبدان و اتاقهای خزانه جایگاه مقدس فضاهای دیگر آتشکده است. از جلوی ایوان جنوبی به چهار طاقی یعنی مرکز جایگاه مقدس از آجر ساخته شده است


بیشتر بخوانید: دیدنی های تاریخی و طبیعی ارومیه


بخش مرکزی از یک اتاق مربع شکل با اضلاع هشت متر که زمانی دارای سقفی گنبدی بوده است تشکیل میشود. در هر ضلع اتاق یک طاق عريض قرار دارد که بنا به همین دلیل نیز چهار طاقی خوانده می‌شود. دور این اتاق مرکزی یک دالان امتداد پیدا میکند که زمانی به وسیله نردههای باریکی از اتاق مرکزی مجزا بوده است در این اتاق مراسم نیایش به جا میآمده است. یک گود چهار گوش در کفی از هشت ردیف آجر ایجاد شده که در آن آتشدان قرار میگرفته و چهار سکو با حفرههایی برای قرار دادن نوشیدنی که در مراسم نیایش نوشیده میشده قرار داشته است. 

معبد آناهیتا 

یکی از مکان های دیدنی آذربایجان غربی معبد آناهیتا است که به عنوان معبد ستایش آب شناخته می‌شود و شباهت فراوانی به معبد آناهیتا در نیشابور دارد. کاخ و تالارشاهی نیز به ایوان مداین شباهت دارد ولی کوچکتر از آن است. بعد از زوال حکومت ساسانی و پذیرش دین مبین اسلام توسط ایرانیان، این مجموعه عظیم که در جنگهای ایران و روم در زمان خسرو پرویز به شدت آسیب دیده بود، دیگر رمق تجدید حیات نیافت، اما تا قرن ۴ ه.ق تعداد اندکی از معتقدان آیین زرتشت در این محل اسکان داشته و آتشکده نیز در مقیاس کوچکتری مورد استفاده بوده است. 

در زمان حکومت آباقاخان مغول با انجام تعمیرات وسیع و چشمگیر و احداث بناهای جدید، از این مکان مدتی به عنوان پایتخت تابستانی و تفرجگاه استفاده میشده است. بعدها محل مذکور توسط عامه مردم به صورت شهرکی کم اهمیت با مشاغل متنوع تا قرن ۱۱ هجری قمری ادامه حیات می دهد. اگرچه گزارش‌هایی دال بر استفاده از این قلعه در دوره خلفای عباسی در دست است، لیکن تخت سلیمان در آن زمان از اهمیت زیادی برخوردار نبوده است بعدها در دوره پادشاهی ایلخانان مغول در زمان «آباقاخان»، دومین پادشاه این سلسله و برادرزاده هلاكوخان قصر و عمارتی در کنار این دریاچه بنا شد.

خوشبختانه امرای مغول آثار ساسانی را تخریب نکردند و ساختمانهای خود را در کنار این‌ها بنا کردند. از همین رو در حال حاضر بخشی از آثار دوره ساسانی در زیر آثار دوره ایلخانی مدفون است. وجود یا عدم وجود جنین آثاری را می توان با حفر گمانههای آزمایشی معلوم کرد. باید توجه داشت که عمق این گمانهها دسته کم می بایست ۱۲ متر از سطح دریاچه باشد.

معبد آناهیتا در آذربایجان غربی

پرسش‌های متداول

در این جا به پرسش های متداول درباره‌ی شهر ارومیه پاسخ می‌دهیم.

۱) برترین هتل‌های ارومیه برای اقامت کدام هتل‌ها هستند؟

هتل آنا، هتل جهانگردی، هتل بین‌المللی پارک ارومیه از جمله برترین هتل‌های شهر ارومیه هستند.

۲) غذاهای معروف محلی ارومیه چه غذاهایی هستند؟

از جمله غذاهای معروف ارومیه گیزاتما، ارومیه خورشت، گوزلمه، کوفته مرغ و یتیمچه هستند.

۳) سوغاتی های معروف ارومیه کدامند؟

نقل، حلوای هویج، حلوای گردو، عرقیات ارومیه و فرش سوغاتی های محلی این شهر هستند.

در این مقاله سعی بر آن داشتیم تا شما را با مکان های دیدنی آذربایجان غربی آشنا کنیم. امیدواریم اطلاعات این مقاله برایتان مفید بوده باشد.

خروج از نسخه موبایل