استان آذربایجان شرقی یازدهمین استان کشور از لحاظ مساحت محسوب میشود قالی های ممتاز و اعلاء، شیرینیهای متنوع، خشکبار مرغوب و بالاتر از همه سوغاتیها، جاذبههای متعدد گردشگری، غذاهای مشهور و طبعا مردمی دلاور، غیور و سلحشور که اصول اخلاقی، دینی و مردمداری را به شایستهترین نحو رعایت می کنند، از ویژگیهای استان مذکور است. در این مقاله قصد داریم شما را با تعدادی از مکان های دیدنی آذربایجان شرقی آشنا کنیم.
دیدنی های آذربایجان شرقی
- روستای کندوان
- بازار بزرگ تبریز
- کلیسای سنت استپانوس
- خانهی مشروطه
- مسجد کبود
- قلعه بابک
روستای کندوان از جاذبه های گردشگری آذربایجان شرقی
کندوان یکی از روستاهای استان آذربایجان شرقی است که در دهستان سهند بخش مرکزی شهرستان اسکو واقع شده است. این روستا یکی از سه روستای صخرهای جهان است که این مهم موجب جذابیت بینظیر آن شده است. معماری روستای کندوان و جاری بودن زندگی مردم در قالب بافت قدیمی آن یک استثنا در دنیا به حساب می آید چرا که دیگر در ترکیه و آمریکا کسی در کاپادوکیه و داکوتا زندگی نمی کند. کندوان، روستایی است بنا شده در صخره و تنها سازه این دهکده را سنگها تشکیل میدهد. خانهها هرمی شکل است و برای دامها نیز حفرههایی در سنگها بنا شده است.
روستای کندوان در آذربایجان شزقی
کندوان، منطقهای ییلاقی از رشته کوههای سهند است که مراتع سرسبزش عشایر زیادی را به آن جا می کشاند. چشمه آب معدنی کندوان نیز یکی از جاذبه های این روستای ۶ هزار ساله محسوب می شود. آب این چشمه با کمترین درصد سنگینی برای درمان بیماریهای کلیوی بسیار مفید است. پرفسور «دیوید رول» باستانشناس مشهور انگلیسی در سفر به ایران قدمت کندوان را یکی از استنادات خود برای نظریه فرود آدم (یکجانشینی بشر غارنشین) و زندگی اجتماعی انسانها قرار داده است.
بازار بزرگ تبریز
از مکان های دیدنی آذربایجان شرقی بازار تبریز است که به عنوان بزرگترین بازار به هم پیوسته و مسقف دنیا شناخته میشود. قدمت بنای اولیه بازار مشخص نیست و «تاورنیه» در سفرنامه خود در قرن چهارم ه.ق بازار تبریز را پر رونق توصیف کرده است. مجموعه کنونی بازار در دوره قاجاریه بعد از زلزله ۱۱۹۳ هجری قمری ساخته شده است. معماری زیبا، سراها، راستهها و تنوع مشاغل ویژگی خاصی به این بازار بخشیده است.
کلیسای سنت استپانوس از مکان های دیدنی آذربایجان شرقی
دومین کلیسای مهم ارامنه ایران است که از نظر اهمیت بعد از قره کلیسا قرار می گیرد و به عنوان یکی از مکان های دیدنی آذربایجان شرقی شناخته میشود، این بنا در ۱۷ کیلومتری غرب شهر جلفا و در فاصله ۳ کیلومتری جنوبی رودخانه ارس در محلی به نام قزل وانک (صومعه سرخ) واقع شده است. این کلیسا در سده نهم میلادی ساخته شده است ولی به علت زلزله دچار آسیبهای جدی شده بود که در دوران صفویه مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت.
این کلیسا مورد احترام تمام مسیحیان و تقریبا تمامی ادیان است اما در واقع به شاخه مسیحیان گریگوری (پیروان گریگور روشنگر) که ساکن ارمنستان هستند، تعلق دارد. در یک روز از سال هزاران نفر از ارمنیان در این نقطه گرد هم میآیند تا ضمن زیارت، مراسم و مناسک خاص خود را به جای آورند. سنت استپانوس برگرفته شده از نام استپانوس (یا همان استفان در زبان ارمنی) شهید اول راه مسیحیت است و در اغلب کشورهای جهان، کلیساهای متعددی با همین نام وجود دارد. سنت استپانوس یا سنت استفان اولین شهید راه مسیحیت است که در ۲۶ دسامبر سال ۳۶ میلادی در اورشلیم توسط یهودیان سنگسار شد. به دلیل قرار گرفتن کلیسا در روستای «دره شام» به این نام نیز خوانده می شود. هم چنین به دلیل متروکه بودن محل، به «خارابا کلیسا» نیز شهرت دارد.
کلیسا سنت استپانوس در آذربایجان شرقی
این کلیسا در محوطهای محصور از درختان و دره سرسبزی واقع شده و حصار سنگی با هفت برج نگهبانی و پنج پشت استوانهای سنگی مانند دژهای مستحکم دوره ساسانی و قرون اولیه اسلام بنا را احاطه کرده است. دروازه این برج در وسط دیوار غربی تعبیه شده و دارای دری چوبی و آهنکوبی شده است. در پایههای طرفین و طاق آن سنگتراش با حجاریهای ظریف به کار رفته و نقش برجستهای از مریم و کودکی عیسی (ع) در پیشانی طاقنمای آن به چشم می خورد. در قسمت نمای طاق آن سنگتراشیهای ظریف با نقش برجسته ای از مریم و حضرت عیسی (ع) قرار گرفته است. این کلیسا دارای سه ساختمان اصلی و مشخص و همچنین قسمت های فرعی مختلفی است. سه قسمت اصلی عبارت است از: نماز خانه اصلی، اجاق دانیال، برج ناقوس.
نمازخانه
در قسمت نمازخانه ورودی منبت کاری شده با تزیینات بسیار زیبای آن در وسط ضلع غربی تعبیه شده و از آثار نفیس اوایل دوره قاجاریه و احتمالا زمان عباس میرزا السلطنه فرزند فتحعلی شاه به شمار میآید. حجاری پایه ها و طاق نماها و نیم ستونها و زنجیره های جوانب و مقرنس کاری ها و تزیینات طاق سر در به قدری بدیع است که بی شک از شاهکارهای هنری محسوب می شود.
داخل طاق نماهای گریوگنبد یک در میان پنجرههای تعبیه شده که طاقی هلالی تو در تویی دارد و بالاتر از پنجره، تصویر برجسته یکی از حواریون در داخل قابی چهار گوش، نمای بیرونی آن را زینت میدهد. کتیبهای از سنگ ماسهای سرخ رنگ به خط نستعلیق بالای در ورودی و زیر طاق مدخل کلیسا به چشم میخورد که تاریخ آن به سال ۱۲۴۵ هجری قمری باز میگردد. فضای داخل کلیسا به صورت صلیب (باسلیکا) است، که از سه قسمت ایوان، نماز خانه و محراب تشکیل شده است.
ایوان بر روی دو ستون و دو نیم ستون قرار گرفته و در پشت آن و زیر گنبد اصلی نماز خانه کلیسا واقع شده است. محراب در ضلع شرقی نمازخانه قرار گرفته که حدود ۱۰۰ سانتیمتر از کف نمازخانه بالاتر است. از جمله تزیینات شگرف درون معبد سه نمازگاه سنگی انفرادی با حجاریهای زیباست. یکی از این نمازگاهها را در وسط محراب قرار دادهاند و دو تای دیگر در طرفین شمالی و جنوبی و نمازخانه بزرگ در موازات هم دیگر قرار گرفته است. این نمازگاه از آثار دوره قاجار به حساب می آید.
برج ناقوس
برج ناقوس بر روی ایوان دو طبقهای متصل به دیوار جنوبی کلیسا قرار گرفته و دارای گنبدی هرمی شکل هشت ضلعی است که بر روی هشت ستون استوانهای از سنگ سرخ با سرستونهای زیبا استوار شده است. این برج در زمان عباس میرزا نایب السلطنه مرمت شده است. طاقهای بین ستونها با نقوش برجسته فرشته، صلیب، ترنج، ستاره و گل هشتپر زینت یافته و بر سطح ایوان برج، قبوری از بزرگان آیین دین مسیح به چشم می خورد و در دیوار ضلع شمالی این برج که بخشی از دیوار جنوبی کلیسا نیز به شمار می آید، تصاویر برجستهای از مریم مقدس و عیسای مسیح (ع) مشاهده می شود. در صحن این برج، تعدادی قبر به چشم میخورد که گفته می شود متعلق به افراد سرشناس و بزرگ مسیحی است. هم چنین گویا ناقوس برج توسط ایتالیاییها برای مرمت برده شده اما برگشت داده نشده است.
اجاق دانیال
اجاق دانیال تالاری است متصل به دیوار شمالی کلیسا که ۶ متر عرض و نزدیک به ۲۰ متر طول دارد و به سه قسمت مساوی تقسیم میشود
١- اجاق دانیال که به وسیله دیوار از تالار جدا شده و به نام دانیال از قدیسین قرن پنجم میلادی معروف است.
۲– تالار اجتماعات در وسط قرار گرفته است.
۳– محل غسل تعمید در انتهای شرقی تالار واقع است که در آن سکوی بلندی به چشم می خورد که میز سنگی غسل تعمید در وسط آن نهاده شده است.
مدرسه مذهبی در کنار کلیسا وجود دارد که قدمت آن را به بیش از ۹۰۰ سال پیش نسبت می دهند، که در چهار طرف آن اتاقهایی وجود داشته که طبقه فوقانی آن جهت استراحت مسافرین و زائرین و طبقه زیرین محل اصطبل چهار پایان آنان بوده است.
اگر قصد سفر به تبریز و تماشای جاذبه های گردشگری این شهر را دارید میتوانید بلیط هواپیما تهران تبریز را از اینجا تهیه کنید.
خانه مشروطه
بنای تاریخی خانه مشروطه که یکی از مکان های دیدنی آذربایجان شرقی شناخته میشود با معماری خاص دوره قاجار در محله قدیمی راسته کوچه و در ضلع غربی مجموعه بازار تبریز واقع شده است. مالک نخستین آن حاج مهدی کوزه کنانی از شیفتگان حریت و آزادی بود. این خانه بعد از به توپ بستن مجلس در سال ۱۲۸۷ ه.ش مرکز تجمع جمعی از برجستهترین چهرههای مشروطه در آذربایجان بوده و در جنگهای ۱۱ ماهه تبریز عليه نیروهای دولتی، ستاد فرماندهی و محل تشکیل جلسات مجاهدین مشروطه به شمار میرفت. تصمیم مهم و انقلابی پایین آوردن پرچمهای سفید تسلیم در مقابل قوای محمد علی شاه قاجار در همین خانه گرفته شده است.
این بنا از سال ۱۳۷۵ ه.ش پس از مرمت و تجهیز تالار اصلی و اتاقهای گوشواره با به نمایش گذاشتن اسناد و مدارکی از دوران پرفراز و نشیب انقلاب مشروطه به عنوان موزه آغاز به کار کرده است، از مهمترین اموال ارایه شده در آن می توان از فرش مشروطه، اسلحه کمری ستارخان، لوازم شخصی سران انقلاب و دیگر اسناد و مدارک اهدایی مرتبط با انقلاب نام برد.
مسجد کبود یا مظفریه از مکان های دیدنی آذربایجان شرقی
در سال ۸۷۰ ه.ق در دوره جهانشاه قراقویونلو و با نظارت صالحه خاتون دختر جهانشاه بنا شده است. کاشیکاریهای بنا آبی رنگ و فیروزه ای است که به نام «فیروزه اسلام» معروفیت یافته است. در بالای حاشیههای عریض طاقچههای کتیبه اصلی بنا قرار گرفته که بالای این کتیبه نیز نوشتههای کوتاهی با خطوط نسخ و ثلث و کوفی در بین طرحهای مختلف گل و بته، اسلیمی و اشکال مختلف هندسی جای داده شده است و همه آنها اثر هنری محمد بن نعمت الله بواب خوشنویس مشهور قرن نهم است. زیبایی و تزیینات هنری این مسجد چنان شگفت آور است که هر بینندهای آن را تحسین می کند.
تاورنیه در سال ۱۰۴۶ ه.ق مینویسد بنای مسجد کبود بسیار عالی تر از مساجد دیگر است این بنا از طرف داخل با آجرهای کوچک مربع از کاشی های الوان مختلف گل و بته معرق شده که به تناسب جملات و آیات عربی گنجانیده و آن را به قدری خوب به هم اتصال داده اند که گویی پرده نقاشی است… «مادام دیولافوا» نیز در قرن ۱۵ میلادی می نویسد: «… بهترین نمونه ابنية قدیمی تبریز، مسجد کبود است. عظمت بنا و ظرافت معماری و کاشیکاری آن هم حیرت آور است. این مسجد، حیاط بزرگی داشته که در اطراف آن طاق نماهای جالب توجهی بوده و مرکز آن حوض بزرگی برای وضو گرفتن وجود داشته است.
این مسجد در سال ۱۱۹۳ ه.ق در اثر زلزله ویران شد که از این بنای عظیم و نفیس فقط سر در و چند جرز پایههای شبستان باقی مانده بود که در سالهای ۱۳۱۸ و ۱۳۱۹ شمسی، بعد از ۸ سال از تعمیراتی در طاق و سردر شمالی آن به عمل آمد و در سالهای بعد از انقلاب نیز با بودجه و نظارت انجمن آثار ملی و سازمان ملی حفاظت آثار باستانی سابق و توسط استاد رضا معماران، معمار هنرمند تبریزی دوباره بازسازی شد.
قلعه بابک از دیدنی های آذربایجان شرقی
در ۵۰ کیلومتری شمال شهرستان اهر بر فراز ارتفاعات غربی رود قره سو یکی دیگر از مکان های دیدنی آذربایجان شرقی خودنمایی میکند. زمان قطعی احداث این بنا معلوم نیست، ولی احتمال دارد مجموعه قلعه در دوره ساسانی احداث شده باشد. از آن جا که این مجموعه در قرن سوم یکی از پایگاه های مهم و محکم بابک خرم دین در مصاف با اعراب و لشکریان خلفای عباسی بوده تعمیرات اساسی در آن انجام گرفته است.
قلعه بابک در آذربایجان شرقی
پرسش های متداول
در این بخش به تعدادی از سوالات متداول برای مسافرانی که قصد سفر به آذربایجان شرقی را دارند پاسخ میدهیم.
۱) فاصله تهران تا تبریز چقدر است؟
فاصله بین این دو شهر ۶۳۰ کیلومتر است و اگر قصد پیمودن این مسافت با خودرو را داشته باشید کمتر از ۶ ساعت در راه هستید.
۲) بهترین هتلهای تبریز برای اقامت کدام هتلها هستند؟
از جمله بهترین هتل های شهر تبریز میتوان به هتل لاله کندوان، هتل پارس ائل گلی، هتل لاله پارک، هتل شهریار و هتل بین المللی تبریز اشاره کرد.
۳) بهترین زمان سفر به تبریز چه زمانی است؟
این شهر در فصل تابستان هوای بسیار مطبوع و دلپذیری دارد و بهترین زمان سفر به این شهر سه ماه تیر، مرداد و شهریور است.
پاسخی بگذارید