شهر همدان یکی از شهرهای غربی ایران و مرکز استان همدان است. قدمت این شهر به دوران مادها باز میگردد و در سال ۱۳۸۵ طبق مصوبهی مجلس این شهر به عنوان « پایتخت فرهنگ و تمدن ایران اسلامی » اعلام گشت. همدان در دوران حکومت دورههای مختلفی چون هخامنشیان، ساسانیان، سلجوقیان، ساسانیان و … نیز یکی از شهر مهم به شمار میرفته است و از همین رو جاذبههای تاریخی و گردشگری فراوانی دارد. در مقاله « همه آنچه که درباره غار علیصدر همدان باید بدانید » با گت بیلیت همراه شما هستیم تا یکی از جاذبههای گرشگری مهم همدان یعنی غار علیصدر را مورد بررسی قرار دهیم.
شاید بتوان گفت نام غارها همواره در ذهن ما با رمز و راز درآمیخته است و اولین تجسمی که در ذهن شکل میگیرد مدخلهای تاریک و تودرتو و گاها عجیب و غریب است. اما غارها را میتوان از نگاه دیگر نیز تجسم کرد که کلماتی همچون پناهگاه، امنیت و آرامش را در ذهن تداعی میکند. گاهی نیز داستان غارها با آب و رطوبت همراه میشود.
اما داستان غار علیصدر به واسطه ویژگیهای خاص خود کمی متفاوت است. شگفتیهای این غار سبب شده تا آوازه آن به گوشه و کنار دنیا برسد و شهرت جهانی یابد. در ادامه به بررسی این اعجاب طبیعت و ویژگیهای منحصر به فرد آن و همچنین قیمت بلیت، ساعات بازدید و مسیر دسترسی میپردازیم.
درسال ۱۳۴۲ گروهی ۱۴ نفره شواهد اولیهای از وجود غاری در نزدیکی روستا علیصدر دادند. پس از آن در سال ۱۳۵۲ عبدالله حاجیلو ریاست هیئت کوهنوردان همدان به کمک عدهای از مردم دهانه غار را باز کرده و با بتون ریزی قسمتی از غار و قرار دادن تجهیزات روشنایی امکان بازدید از غار علیصدر را برای عموم مردم فراهم کردند.
پیشینه نام غار چیست؟
گفته میشود سدی توسط چوپانی با نام علی سد بر روی رودخانهی منطقه ساخته شده و نام روستا نیز به همین نام شناخته میشود اما با گذشت زمان این نام به علیصدر تغییر میکند و بر روی تابلوهای راهنما نیز همین نام درج میگردد و ما امروزه این غار را به عنوان غار علیصدر میشناسیم.
چرا باید از غار علیصدر دیدن کرد؟
غار علیصدر از معدود غارهای آبی جهان و در واقع بزرگترین آنها است که با مناظر بینظیرش انسان را مات و مبهوت زیباییهایش میکند. علاوه بر این قدمت این غار به دوره دوم زمین شناسی باز میگردد که تقریبا مربوط به ۱۹۰ میلیون سال پیش است و این خود گواه ارزش تاریخی غار علیصدر است.
برای گشت و گذار در این غار نیازمند قایقسواری هستید و در برخی مناطق نیز باید پیاده مسیر را طی کنید که در هر دو حالت زیباییهای این غار پیش روی شما است تا این سفر ۴ کیلومتری خاطرهانگیز به گذشتههای دور را برایتان جذابتر کند. نکته شگفتانگیز غار علیصدر که باعث تمایز این غار با سایر غارهای آبی جهان شده است عریض بودن کانالها و امکان قایقسواری در میان آنها است. جالب است بدانید برخی از این غارها به یکدیگر متصل بوده و برخی دیگر نیز بنبست هستند.
آب دریاچه غار بسیار زلال و شفاف است به گونهای که میتوان کف غار را دید همچنین این آب مزه خاصی نیز ندارد. عمق آب دریاچه در برخی از نقاط به ۱۴ متر میرسد و به علت املاح خاص آب و عدم وجود نور هیچ موجود زندهای در این آب زندگی نمیکند. این آب با بارشهای جوی بر روی ارتفاعات منطقه تامین میگردد و سطح آن تا حدود ۱ کیلومتر نیز در طول سال میتواند تغییر داشته باشد.
اما علاوه بر دریاچه، دیوارهها، سنگها و قندیلهای غار با شکلهای عجیب و غریب که برای هرکدام نامی متناسب با شکل ظاهری آنها در نظر گرفته شده است و دهلیزها و سقف بلورین غار و دالانهای تودرتو از دیگر جاذبههای غار علیصدر هستند که لذت این گشتن را چندین برابر میکنند.
قندیلهای این غار با اشکالی مشابه با نامهای کبوتر، قایق وارونه، شیر دوسر، پنجه عقاب، خوشه انگور، گل کلم و در قسمت دیگری مشابه اسم مبارک الله است شما هم اگر خلاقیتتان را به کار گیرید میتوانید اشکال دیگری را بر روی این قندیلها تجسم کنید.
از دیگر شگفتیهای غار علیصدر اختلاف دمای درون و بیرون غار است که به علت رطوبت بالای درون غار ایجاد شده است و این رطوبت باعث شده تا این غار اکثرا هوای خنکی داشته باشد و به یکی از جاذبههای مورد علاقه گردشگران در فصول گرم مانند تابستان تبدیل شود.
کجا اقامت کنیم؟
غار علیصدر به عنوان یک جاذبههای مهم توریستی در همدان شناخته میشود از این رو همه امکانات رفاهی اعم از هتل، ویلا، سوییت، نمازخانه و پارکینگ برای گردشگران ساخته شده است تا با خیال آسوده به طبیعتگردی در این غار بپردازند.
ساعات و روزهای بازدید غار چگونه است؟
ساعات بازدید از غار علیصدر در شش ماه ابتدایی سال از ساعت ۸ صبح تا ۷ شب و در شش ماه دوم ساعات بازدید از ۸ صبح تا ۴ بعدظهر میباشد. هزینه بازدید از غار برای گردشگران ایرانی ۳۵ هزار تومان و برای گردشگران خارجی ۷۰ هزار تومان است که البته در ایام خاص مانند نوروز این هزینهها متفاوت است.
مسیر دسترسی
مسیرهای گوناگونی برای دسترسی به غار علیصدر وجود دارد اما مسیر همدان لالجین به بیجار به تازگی ساخته شده و از امنیت بیشتری به خصوص در فصول پر گردشگر برخوردار است. سایر مسیرهای این غار جاده همدان به رزن ( تقاطع سه راهی پایگاه همدان به نوژه) و دیگری جاده همدان به صالح آباد است.
نکته
درون غار علیصدر مسیرهای مناسبی برای عبور معمولان با ویلچر وجود دارد اما این مسیر تا اسکله ادامه دارد و امکان استفاده معلولان از قایقها فراهم نیست.